2017. február 3., péntek

A téma kissé sikamlós...Az elmúlt napok időjárása – és az azzal járó közlekedési anomália  - kapcsán két mondás jutott eszembe. Az egyik örökbecsű, kicsit újragondolva a : 

„tudtuk, hogy tél lesz, csak jégre nem számítottunk”. 


Nos, nem tudom, ki hogy van vele, de én nagy hirtelen több sportágat is kipróbáltam. 

Az ifjú anettpöcs enyhén korosabb verziójaként haladtam a járdán, a gyalogostársak legnagyobb örömére, akik a térdüket csapkodták volna a röhögéstől, ha egy pillanatra is el merik engedni a kerítést…  aki mégis el merte, az beszállt a kűrömbe, de megnyugtatott a tudat, hogy nekik sem járt volna több pont a zsűritől.


Átmeneti példaképem: Anett Pötzsch

De ment ám a rúdtánc is, - egy különösen extrém verzióban - a buszmegálló menetrendjét tartó oszlop vadonatúj funkcióját felfedezve ... mondjuk ez ment a nyugdíjas Marika néninek is, láttam, és az sem volt erotikus – úgyhogy inkább ugorjunk. 

Apropó: ugrás. Innen küldöm üdvözletemet a fehér mazdásnak, aki  - pedig észlelt engem – és észlelte az úttesten hömpölygő, fél-olvadt gleccsert is, ő jobbnak látta a gázra lépni. Gondolom: alvázmosási szándékai voltak… Nekem épp nem voltak, de ez őt cseppet sem zavarta. Bár nekirugaszkodva megpróbáltam megdönteni a saját egyéni középiskolás csúcsomat távolugrás témában, de a jeges járdán ez eleve esélytelen volt, úgyhogy inkább hazamentem szárítkozni-átöltözni. 


Kép forrása: vezess.hu

Útközben csendes fogadalmat tettem magamnak, hogy – szmogriadó ide, Putyin-vizit oda – én bizony kikeletig csakis autóval vagyok hajlandó közlekedni. Mégiscsak biztonságosabb négy keréken, mint négykézláb… és itt jön a képbe a másik mondás, miszerint:  azért jó síkos úton vezetni, mert a mazsolák ilyenkor nem ülnek volánhoz, a vérprofik meg már az árokban vannak. 

Nézzünk is szét ezen a vonalon asztrológiailag egy kicsit, lássuk, kinek hogy megy ez. Alábbi megállapítások – kizárólag bulvár jelleggel – a Nap-jegyre, aszcendensre (esetleg a Merkúr jegyére) vonatkoznak, és nélkülöznek mindenféle mély szakmaiságot. Funkciójuk a szórakoztatás (és a halvány remény, hogy amennyiben a fehér mazdás magára ismer, talán elmélázik a békés egymás mellett haladás fogalmán).

Mi járhat a fejében a csúszós, téli úttesten?


Kos (Nap, aszcendens vagy Merkúr)


Nyomjuk azt a gázt, gyerekek, haladjunk – ki a fene tötymörög ott a sor elején, ahol nekem kéne mennem?! Húzódjál már lejjebb baszki, engedjéééél, majd én taposok neked sávot a hóban! Ezt nem hiszem el, sose érek oda, mennyémááá! Most mi van?! Ne mutogassál apám, ne mutogassál, - nem látod, hogy belepte a jég a zebrát, honnan kéne tudnom, hogy itt neked van elsőbbséged? Keljél föl szépen, és had menjen végre mindenki Isten hírével… Mi? Mit segítsek? jaa – ott balra van a baleseti sebészet. – Haladjunk, lóduljon már az a sor!...

Bika (Nap, aszcendens vagy Merkúr)


Nézzük csak:  ABS rendben, ESP oké, hólánc felszerelve, olajszint pont jó, tank teli, kajás kosár a hátsó ülésen… indulhatunk. Nono,  szép  óvatosan,  - lassan járj, tovább érsz (igaz-e barátocskám, ott az árokban, igaz-e?!) … Csak nem hiába vettem meg azt a méregdrága autót, ezzel a felszereltséggel, megy ez árkon-bokron át, ha már ennyibe került. Az állófűtés – na, az érte meg a legjobban, nézd, az öreg Fordosnak hogy vacog a foga, mintha gyorsan rágna. Jut eszembe, anyukám, adjál csak egy szendvicset onnan a kosárból…

Ikrek (Nap, aszcendens vagy Merkúr)


Halló… Géza  -  igen, már elindultam. Tudom, kicsit késni fogok – de telefonon bediktálom, figyelsz? A Kovács-féle szerződést a bal dossziéban…. tessék? Igen, a legközelebbi benzinkút 2 km … nem, nem neked mondom, csak valaki itt eltévedt a hóban… szóval a jobb dosszié… Jónapot kívánok, üljön be, én is arra megyek, szívesen elviszem, legalább lesz kivel beszélgetni…  Halló! Géza, vonalban vagy még? Hát nem letetette?! Hopp-hopp – ez durva volt, látta? Nem? Pedig itt történt, alig 5 autóval mögöttünk? Na, mindegy, - Kapcsoljak rádiót? Még van 10 perc a hírekig, addig meséljen, mi újság?

Rák (Nap, aszcendens vagy Merkúr)


Jajistenem, jajistenem, jajistenem, jajistenem, … a francba mááár!... jajistenem, jajistenem, jajistenem, Jajistenem, jajistenem, jajistenem, jajistenem, …. né, de szépséges jégvirág, pont ilyen mintájú a függöny a nappaliban…  , jajistenem, jajistenem, jajistenem, jajistenem, jajistenem, jajistenem, jajistenem, - mért nem tudja kivételesen  ma az apja iskolába vinni a gyereket?! …. jajistenem, jajistenem, jajistenem… de jó, hogy tegnap megfőztem, az otthoniaknak lesz mit enni, ha itt halok… jajistenem, jajistenem…. ééés tolatva is elkapar a kerék… jajistenem…….

Oroszlán (Nap, aszcendens vagy Merkúr)


Még szerencse, hogy veszett jól vezetek, különben ugyanott lennék, ahová most az a fehér mazdás csúszik. Na, várjon jóember, hozza a vontatókötelét, kihúzom. Mi? hogy bírja-e? Ez az autó?? Viccel?? Ez báááármit. Elvontatom egy darabig, de maga köti össze a verdákat, én ki nem szállok ekkora lucsokba! Ne aggódjon, nem sietek, - én vagyok a főnök, gyakorlatilag nincs is munkaidőm…  Amúgy hányadik árkot próbálta ki, mióta elindult? Az ötödiket? Várjon, feljegyzem, ezt a számot megjátszom a luxoron. Indulhatunk, kérem kövessen!

Szűz (Nap, aszcendens vagy Merkúr)


Na, a mindenit! És még ez is belém csúszik… meg az is… hopp-hopp… vigyázzunk! Semmi gond, hozom az elsősegély-dobozomat. Ne tessék izgulni, enyhe nyugtató is van benne. Biztos, hogy nem allergiás valamire? Én is ilyet szedek a fejfájásomra – mer’ kissé fejfájós vagyok, tudja? Főként mikor front van. Mint ez  mostani, mi ezt a sok havat hozta…  Parancsol? Igen, papírzsebkendőt talál a kesztyűtartómban, a bal felső szektorban a kábelkötegelőktől észak felé, a jegyzettömb alatt.  De legyen szíves, ne sározza össze a kárpitot… Még ilyet, hogy kelhet útra valaki papír zsebkendő nélkül?! és még neki áll feljebb. Micsoda emberek vannak?! Na, ezeknek az autóknak annyi. Ha valaki Pesten dolgozik, szívesen elviszem, arra megyek…

Mérleg (Nap, aszcendens vagy Merkúr)


Hát ez havazik. El kéne indulni. Á, nem megyek, biztos csúszik. De muszáj. Csakhogy még sose vezettem ilyen csúszós úton… nem megyek. De akkor mit szólnak a többiek? Mindenki ott lesz, várnak. Indulok. És még mindig esik ez a… Kéne egy sapka, de lenyomja a hajamat…. Oké – félútig már eljutottam… mi ez a csoportosulás?... elnézést, megmondaná, mi történt? az árokba? téééényleg? nahát! szívesen kiszállnék, de nincs rajtam sapka, és tudja, a hajam… Mi ez a szóváltás? Kérem, ne bántsa, biztos vagyok benne, hogy az úr csak megcsúszott és nem szándékosan törte  le a tarkójával az ön visszapillantóját…  és ne kiabáljon… ne kiabá… viszlát.

Skorpió (Nap, aszcendens vagy Merkúr)


Hmmhmmm – kiscsávó – már a múltkor megmondtam, hogy  velem te nem szórakozhatsz büntetlenül, - és látod, hogy jártál?! Egyetlen kis kormánymozdulatom – meg egy kis jég a kerekek alatt - elég volt, hogy te hirtelen az árokba köss ki. Figyeltelek ám, kinyomoztam, mikor indulsz. Mindent tudok rólad, úgyhogy ezentúl majd meggondolod, mekkora keziccsókolommal köszönsz az én feleségemnek! Nem tetszik valami? Szájjáá ki, öcsi, szájjá ki… Hogy mit mondasz?!! Állj már meg a lábadon, mit ártott neked az a visszapillantó tükör?! Hölgyem, maga is fogja be! Te meg gyere közelebb! Ja – ilyen magas vagy?... na jó, köszönhetsz a nejemnek, de csak halkan.

Nyilas (Nap, aszcendens vagy Merkúr)


BIZTOS elég lesz, hogy ötkor indultam el a repülőtérre! és még akkor a váróban át tudom nézni az útikönyvet, elintézek majd néhány telefont,- például küldetek egy nagy csokor rózsát Móninak, ha már szó nélkül leléptem…   de hát minek hozta szóba  eljegyzést? …  majd kifizetem a virágot, ha hazajöttem….  Kicsit mintha csúszna az út… végül is az évszaknak  joga van hozzá. … Még jó, hogy nem szuzukim van, azért a bömös az ember feneke alatt mégiscsak másképp duruzsol. Jé – valaki ott az árokban pihenget… Megsérült? Nem? Akkor rendben, majd imádkozom magáért, jóember. Minden rendben lesz, - úgy még nem volt, hogy valahogy ne lett volna! Mekkora mázli, itt jön egy hótoló, a nyomában pont kiérek a reptérre…

Bak (Nap, aszcendens vagy Merkúr)


Na, egész járhatóak az utak, ahhoz képest, amire számítottam. Ha így haladok, pont a tervezett időben fogok beérni, és 8 óra előtt még egy kávét is le tudok főzni a főnöknek. Jó erőset,cukor nélkül,  mert úgy szereti…  Még jó, hogy néztem egy másik útvonalat is – vész esetén jól jöhet – és lám: itt is a vész. Jó kis dugó, mindenki csúszkál… Minek jön ki az ilyen, ha nem gyakorlott? Szép fokozatosan mindent meg lehet tanulni… én is úgy kezdtem. Az első télen csak a garázsból álltam ki, a másodikon már elmentem a sarokig… majd a kisboltba… cirka 30 év, és lám: rutinosan közlekedek a jeges autópályán is.  Ehhh… szerencsétlen mazsolák!  Itt ragadtok tavaszig, és minden bizonnyal  búcsút inthettek a karriereteknek!

Vízöntő (Nap, aszcendens vagy Merkúr)


Emberek, figyelem! Mindenki szálljon ki, és túrjuk el közösen egy kicsit ezeket a buckákat! Hogyhogy mivel?! találjuk már fel magunkat, a kihúzható fejtámlák tökéletesek a lapátolásra. Nyugodjatok meg, van egy vadonatúj alkalmazás a mobilomon, villámgyorsan lehet vele segítséget hívni az ilyen esetekben, a barátommal közösen fejlesztettük ki. Te ott, mit nyújtózkodsz? Nem, nem érdekel, hogy te vagy a polgármester, elsőként  akkor is a Janit húzzuk ki, mert ő a postás, és ha nem tud dolgozni, akkor te ma nagyon nem levelezel a szavazóiddal – ami egyáltalán nem érdekel – viszont a kismamáknak időben kell a családi pótlék, az öregeknek meg a nyugdíj. Úgyhogy csak várj a sorodra.. Meglepetésként találtok a kocsimban egy termosz forró teát, egészségetekre! Hé, Pomes! a Józsi igyon elsőnek!

Halak (Nap, aszcendens vagy Merkúr)


Tudtam!… megéreztem, hogy ma nem kellene elindulnom! Mondjuk ha nem bambulok el, valószínűleg meg tudok időben állni… mindegy már… Az én hibám ez az egész, most miattam rostokol itt ez a sok ember… Most mi a jó büdös francot csináljak?! Mi volna, ha elbújnék az ülés alá?... Nem jó, ott megfulladhatok. Megvan: felhívom az asztrológusomat! … Bella, miért nem szóltál, hogy a héten ne üljek autóba, mi??! Nem ezért fizetlek, cseszdmeg?! Mit mond a szolár, leülöm, vagy ledolgozhatom a hajléktalanoknál ezt a kisebb tömegkarambolt, amit okoztam miattad?... Vén boszorkány. Na, mindegy, addig is: heló emberek, kér valaki egy  féldeci házit a nagy ijedtségre??...Az érintettektől elnézést kérek - és balesetmentes közlekedést kívánok mindenkinek !

 
3 megjegyzés:

  1. Szaxerű, mélyenszántó gondolatokk...

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jókat nevettem. Régen nem olvastam ilyen jó "elemzést" :) Lehet, hogy szakmailag nem oké, de nálunk mindenkire tökéletesen illik. :)

    VálaszTörlés