2018. szeptember 12., szerda

TE HÁNYFÉLEKÉPPEN TUDOD MONDANI?

Asztrológiai segítség nyelvtanulóknak



A lingwing.blog.hu cikke szerint az elmúlt néhány évben a kutatók belátták: a nyelv-elsajátítás sebessége nem csak bizonyos készségektől, hanem a kreativitástól és a mindennapi kommunikációs képességektől is függ.

Ez a két alaptulajdonság pedig szorosan a személyiségünk összetételén múlik,- és mint ilyen:


JÓL MODELLEZHETŐ A MEGFELELŐ BOLYGÓ HOROSZKÓPBÉLI ELHELYEZKEDÉSÉVEL.






Egy pontosan beállított radix alapján ez nem is okozhat nehézséget... de sajnos keveseknek van ilyen. Ezért az alábbi megállapítások, jó tanácsok úgy vannak összeállítva, hogy az adott jegyben tartózkodó Napra és - a kommunikációnk "főnökére" - a Merkúrra egyaránt vonatkoznak.

Használjátok őket eredményesen, - és sok sikert kívánok a nyelvtanulóknak az "új világukhoz"!


NAP VAGY MERKÚR A KOSBAN

Javaslom, hogy egyszerre ne hosszú szöveget vagy fejezetet kezdjen el tanulni. A nyelvórák se legyenek 45 percnél hosszabbak, mert ráun, elveszíti az érdeklődését. Érdemes sűrű időközönként felmérni a tudást, hogy tuti legyen a sikerélmény.

Valószínűleg a bemutatkozás megtanulásával nem lesz gond... :) - hiszen minden olyan dolog könnyen berögződik, ami róla szól - és minden olyan is, ami a saját érdekeit szolgálja. Ezekre a témákra jól felépíthető a sikeres tananyag!

A csoportban való tanulás hatékonyabb, mert az motiválja, hogy igyekszik a legjobb lenni, a legtöbb szót megtanulni, stb... Veszélye, hogy esetleg nem hagyja a többieket szóhoz jutni, ha ő is tudja a választ.


NAP VAGY MERKÚR A BIKÁBAN

Nem kellene erőleteni az intenzív (neadjisten: szuperintenzív) tanfolyamokat!
A "lassan járj - tovább érsz" elvet követve jól megrágja, ízlelgeti az idegen szavakat, és amit van ideje "megemészteni", az szinte soha többé nem törlődik ki.
Fenti mondat nem csak átvitt értelemben igaz: neki kifejezetten jót tesz, ha nassolhat valamit az óra alatt.

Fontos, hogy terveihez mérten időben elkezdje a tanfolyamot, mert a határidő sürgetése rá negatív hatással van.
A Bika típus "fülérzékeny"! - azaz a hallott szöveg sokkal stabilabban köt, mint a leírt. Fontos, hogy mindig legyen a számára hanganyag,- de jó módszer egy-egy zeneszám, - aktuális, vagy kedvenc sláger lefordítása is.

Ha egy mód van rá, az egyéni tanulást válassza, mert a saját (néha lassú :) ) ritmusa zavarhat másokat,- illetve mások gyorsa(bb)sága frusztrálóan hat rá.



zenesangol.hu


NAP VAGY MERKÚR AZ IKREKBEN

Talán a legalkalmasabb arra, hogy könnyedén nyelvet tanuljon. Egyszerre akár többet is...

... hiszen ő az, aki észreveszi az egymásra simuló kifejezéseket, és aki a látszólagos nyelvtani logikátlanságban is felfedezi a logikát.

Rá mondják, hogy elég a párnája alá tenni a nyelvkönyvet, és a álmában a fejébe megy a tudás,- ám ha mégsem így történne, akkor a párbeszéd-orientált tanulási forma a leghatékonyabb a számára.

Éppen ezért a csoportos tanulási forma számára a legjobb, - és egyébként is minden tekintetben remekül alkalmazkodik a tanulótársaihoz.


NAP VAGY MERKÚR A RÁKBAN

Azt javaslom, hogy ne is kifejezetten tanfolyamot - inkább OKTATÓT válasszon, mert aki számára nem szimpatikus, az semmit nem lesz képes neki megtanítani.

Remek a memóriája, ennélfogva a szótárazás nem rossz módszer,- a párbeszédeknél már lehet egy kissé bizonytalanabb, ezt a vonalat érdemes erősíteni.

A nyelvtani szabályokat soha ne "szárazon", hanem történetekbe ágyazva sajátítsa el.

...és ezek a történetek szóljanak lehetőleg a családról, romantikáról, lakberendezésről,- de alkalmas egy jó szakácskönyv lefordításának a módja is :)

Gondolkodhat csoportos formában is, ahol a gyengébbeket gondolkodás nélkül a védőszárnyai alá veheti (amivel ő is gyakorol),- de ugyanilyen megfelelő, ha saját otthonában, magán úton tanul. A saját környezet magabiztosabbá teszi.





NAP VAGY MERKÚR AZ OROSZLÁNBAN

A nyelvtanár mindenképpen legyen határozott(abb) fellépésű és tekintélyt parancsoló(bb), hogy legyen ereje kezelni a néha fellépő lustaságot :)

Kényszer és monotonitás helyett a játékosságra és a kreativitásra alapozzák a feladatokat. Nem baj, ha bőven van bennük kihívás.

A tudás is (mint annyi más), nála hiúsági kérdés, ezért erősen küzd azért, hogy jobb legyen másoknál.
Előfordulhat (sőt: gyakran meg is esik), hogy az Oroszlán tanuló beleszeret a tanárába. Előnye a dupla motiváció - hátránya, hogy elterelődhet a figyelme a tananyagról.

Itt mindenképp a csoportos verzióra szavaznék - már ami a tanulást illeti,- hogy mindig legyen megfelelő közönség a brillírozáshoz.


NAP VAGY MERKÚR A SZŰZBEN

A Merkúr másik gyermeke... okos, értelmes, szorgalmas,- ám azért neki nem megy úgy csuklóból a tanulás, mint az Ikreknek.

Kell, hogy legyen a tananyagban rendszer, a felépítés legyen eleve logikus és átlátható.
A magolás oké, - de ahol a fantáziára van szükség, ott gondok adódhatnak. Ezeket különböző szerepjátékokkal érdemes erősíteni.

A legtöbb Szűz a munkája miatt fog nyelvtanulásba és nem kedvtelésből. ezért ami feltétlenül szükséges, azt alaposan tudni fogja - annyira mindenkép, hogy használhatóvá váljon a tudása.

Jobban jár, ha egyénileg tanul, mert elég szégyenlős ahhoz, hogy bizos tudás nélkül mások előtt megszólaljon. A nyilvánosság erőltetése ellentétes hatást válthat ki: elvész a kedve vagy más tanárt keres.


NAP VAGY MERKÚR A MÉRLEGBEN

Szeret kevés erőfeszítéssel elérni gyors eredményeket, ezért olyan tanfolyamot válasszon, ahol erre fel vannak készülve.
Az intenzív képzések körülbelül lefedik a kitartását..., ha megunja, úgyis abbahagyja - majd kis idő múltán újból nekifog. Nincs ezzel baj :), van, aki így szereti.

Egyébként könnyedén veszi az akadályokat, ha egyensúlyban van a kőkemény nyelvtan az olvasmányosabb részekkel.
 Nála is - akár a Kosoknál - jól megy, ha magáról kell beszélni... bár teljesen más okokból szeretne minél többféleképpen bemutatkozni - illetve minél többet megtudni másokról.

Magán-oktatásban szerintem unatkozik,- a társaság elég jól inspirálja. Szereti, ha jó véleménnyel vannak róla, ezért igyekszik megfelelni az elvárásoknak.




NAP VAGY MERKÚR A SKORPIÓBAN

Erősen hozza a szélsőségeket: vagy muszájból tanul nyelvet, és alig várja, hogy elérje a kötelező szintet,- vagy mániákusan veti magát a dologba

Utóbbi esetben az oktató legyen képben az összes eldugott szabállyal , és a kivétellel (ami erősíti azt a bizonyos szabályt), mert kérdés az lesz bőven, csak győzze válasszal.

A Skorpió céltudatosan és fegyelmezetten halad,- saját tudását rendszeresen elemzi.
El tud merülni idegen nyelvű bűnügyi regényekben, pszichológiai írásokban, misztikus történetekben

Jobb neki (és a társainak is...), ha egymagában sajátítja el a tudást. A nyelv azon mélységei, ahová ő képes eljutni: mások számára talán megerőltetőek, vagy érdektelenek volnának.


NAP VAGY MERKÚR A NYILASBAN

Mivel amúgy is örökké tanul valamit, miért ne legyen az épp valamilyen nyelv?

A Merkúr például nagyon nem szeret itt lenni... ettől függetlenül a nyelntanulási képesség kifejezetten jó is lehet, ha a szülöttképes kordában tartani a nyughatatlanságát, a felületességét, és eredendő irtózását a részletektől (mint például a sokadik nyelvtani szabály).

Legjobb módszer, ha  "élőben", a helyszínen - az adott idegen országban - ragasztja magára a tudást, mert így megszabadul legnagyobb ellenségeitől: a kötöttségektől, a keretektől és a határoktól.

A tanárnak résen kell lennie, hogy rájöjjön: hol a valódi tudás vége és hol kezdődik a blöff és a tippelgetés... :)) de egy kis gyakorlattal a Nyilas jól ösztönözhető. Hiszen ő nem engedheti meg magának hogy bármilyen világrészen is tudatlannak nézzék...

Ha nincs lehetőség utazás közben tanulni, akkor mindenképp javaslom az útikönyvek olvasgatását, valamint idegen kultúrák megismerését az adott nyelven - mindegy, hogy egyénileg vagy csoportban.




NAP VAGY MERKÚR A BAKBAN

A nyelvtanulás is - mint minden más - egy lépcsőfok, amin elérheti a kitűzött célját. Fontos, hogy a modulok rendszerben épüljenek egymásra.

Inkább az írás az erőssége... a szóbeli feladatok nehézséget okozhatnak, a megközelítés mindenkor legyen gyakorlatias, és a tempó semmiképpen ne legyen gyors.
A minőség és a hagyományok iránti tisztelet miatt tradicionális és bevált iskolák a legmegfelelőbbek.

Kitartására jellemző, hogy a hosszabb lélegzetű tanfolyamokat is képes bevállalni és végigcsinálni.
Nem baj, ha csak ő van, kettecskén a tanárral... Az önbizalmának kell, hogy folyamatosan elismerjék a szorgalmát és megdicsérjék az eredményeit.


NAP VAGY MERKÚR A VÍZÖNTŐBEN
  
Elképzelhető, hogy a hagyományos oktatási forma, vagy a megszokott tanrend nála kissé csődöt mond :) Eredetisége sokféleképpen megmutatkozhat: remekül boldogul a számítógépen érkező modulokkal, de egy papírfecnin is adhat jó válaszokat.

Amikor azt hiszik róla, hogy semmit nem tud, akkor hirtelen kiderül: minden szóra emlékszik. (mondjuk ennek a fordítottja is igaz...)
Az oktató tudása az, ami számára fontos - és nem a státusza. Adott esetben szívesen elsajátítja a nyelvet egy londoni hajléktalantól is.

Öntörvényű: ha nincs kedve tanulni, hiába is erőltetik.
A csoportos forma és az egyéni oktatás is megfelelő - mindkettőt képes egy hirtelen ötlettől vezérelve a sarokba vágni - majd újrakezdeni, ha úgy látja jónak.




NAP VAGY MERKÚR A HALAKBAN

Ők azok, akik leginkább ajánlás útján kerülnek az adott intézményhez, vagy tanárhoz.
Ha a családban másra kell a pénz, ő simán lemond a tanulásról... legyen az számára bármilyen fontos.

Folyamatosan le kell kötni a figyelmét, hogy ne kezdjen az igeidők helyett ábrándozni...
A kőkemény nyelvtant kizárólag szituációs feladatokban képes megérteni. A példatörténeteket egyedi fantáziával képes befejezni - ez járható út lehet nála, ha elakadna

Folyamatosan aggódik, hogy elég jó-e, az önbizalmát tanulás közben extra-dicséretekkel is érdemes erősíteni. Inkább magán-tanuljon. Érzékeny, hajlik arra, hogy a könnyebbik utat válassza, - ha lehetőség adódik rá, egy csoportban szinte láthatatlanná tud válni, emiatt nem jut szóhoz, ami csak hátráltatja.



FENTI MEGÁLLAPÍTÁSOK TERMÉSZETESEN EGY SZEMÉLYES HOROSZKÓPBA KERÜLVE KISSÉ MÓDOSULHATNAK, AZ EMLÍTETT BOLYGÓK HÁZHELYZETÉNEK, ÉS FÉNYSZÖGEINEK FÜGGVÉNYÉBEN.




Köszönöm, hogy velem tartottál:

Farkas Andrea
asztrológus

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése