2023. március 9., csütörtök

Kérdezz-felelek...

 Érdekes kérdés érkezett ma Csillától,- nézzük:

Sziasztok!
Van valami, amin rágódom egy ideje. A retrográdnak tűnő mozgással kapcsolatos, illetve inkább az állomásozással. A Merkúr 25°30'33"-ben tartózkodott, amikor megszülettem, a retrográd állomás pedig 25°33'-nél következett be, nagyjából 8 órával a születésem után.
Ebből nyilvánvaló, hogy direkt mozgásban volt a bolygó, viszont már nagyon "lelassult", az állomáshoz közeledve.
Mit gondoltok, ugyanúgy kellene számba venni a bolygó elemzését, mintha egyszerűen direkt mozgásban lenne, vagy van jelentősége az állomásozás közelségének? Ti állomásozó bolygónak tekintenétek?

 
Régebbi bejegyzésben is esett már szó a bolygók látszólagos irányváltoztatásairól, amely bizonyos „szakaszokra” bontja az adott bolygóhoz kapcsolódó analógiák megközelítését, de eddig nem mentünk bele annál mélyebben, minthogy
ELŐRE HALAD – MEGÁLL – TOLAT – MEGÁLL – ELŐRE HALAD.
Pedig valójában lehet ezt még egy kicsit tovább is bontani, méghozzá a következőképpen:
DIREKT – PRE-RETROGRÁD – STACIONER – RETROGRÁD – STACIONER – POST-RETROGRÁD – DIREKT
Fontos érteni, hogy a pre-retrográd (hátrálás előtti) és a post-retrográd (hátrálás utáni) szakaszok a direkt irányú haladás részei, és a bolygó itt – még és már – előre felé megy, csak – még és már – látszólag lassan.
(Jó esetben te sem úgy állsz meg és indulsz el az autóddal, hogy százról nullára satufékezel, vagy nulláról százra gyorsulsz... ésszerű használatnál ugyebár ott is van némi átmenet.)
Ha abból indulunk ki, hogy
  • a direkt iránykor a bolygó által képviselt analógiák és területek a maguk normál (megszokott, általános) módján működnek és fejeződnek ki
  • retrográd iránykor a bolygó által képviselt analógiák és területek gátlódnak, elhúzódnak, nehezítődnek, elfojtódnak, blokkolódnak
akkor
  • a pre-retrográd lassulási szakaszban már érezhető egy kis döcögés... mintegy felkészít rá, hogy hamarosan lesz ez még így se...
  • a post-retrográd gyorsulási szakasz pedig bíztat, hogy még egy kis kitartás, és minden helyre jön (értsd: visszaáll a dolog oda, amit általában megszoktál)
Tovább bonyolíthatja a helyzetet, hogy az egyes asztrológiai programok - a bennük lévő efemerida függvényében - nem is mindig pontosan egyformán jelzik a stacioner helyzeteket. A hivatalos fáma úgy szól, hogy akkor tekintünk "állomásozónak" egy bolygót, amikor a sebessége már vagy még nem éri el az átlagos haladási sebességének az egytizedét.
De ha jól értelmezem a fentieket, akkor Csilla születésekor a Merkúr a pre-retrográd szakaszban volt, amikor még (legalábbis kizárólag ettől) nem szenved gátlást, akadályoztatást semmiféle merkúri analógia, - de már nem annyira „üzembiztos” a működése.
Nyilván ez a tranzitok vizsgálatakor, illetve talán a kérdő asztrológiában sokkal látványosabb, mint egy radixban... és érdekes gondolat, hogy kevés asztrológusnak jut eszébe egy álló születési ábrán „visszanézni”, hogy valamelyik bolygó nincs-e véletlenül pre – vagy post helyzetben.
Erre tehát (legalábbis az én tudomásom szerint) nincs tapasztalatokon alapuló megfelelő szakirodalom, úgyhogy kábé annyit tudok Csillának segíteni, hogy javaslom: amikor minden egyéb fátylat megismert és kielemzett már a saját Merkúrjával kapcsolatban, akkor a „maradék negatívat” (ami nem magyarázható sem a méltósági– és egyéb helyzetekkel, sem a fényszögekkel, sem semmi mással), esetleg tudja be ennek a lassuló tendenciának.
👀

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése