2023. június 16., péntek

"Hogyan is kellene apának lenni?"

Ha nem is teljesen köztudott, de biztosan láttátok - hiszen teli vele az internet, hogy hazánkban idén június 18-án ünnepeljük az Apákat.





Az Anyák napja párjaként több kultúrában felbukkan ez a megemlékezés: van, ahol az aktuális uralkodó születésnapján tartják, - bizonyos vallásokban megint máshoz kötik... de vannak ennél viccesebb dátumok is. 

A wiki szerint például ilyenkor bonyolítják le a legtöbb R-beszélgetést (olyan telefonhívás, melynek költségeit a hívott fél viseli), - az Egyesült Királyságban az apák napja kilenc hónappal megelőzi az anyák napját (ezt azért gondold végig, mielőtt tovább olvasol 😆)

Tréfásan a fizetésnapot is szokás több országban „apák napja”-ként emlegetni, és vannak, akik – nagy komolytalanul – május 19-ét, Ivó napját nevezik Apák napjának (sic!).

Mai, erősen nőközpontú világunkban talán egyre kisebb hangsúlyt kap a férfiasság. 





A női vonal - ilyen olyan okok miatt - gyakran átveszi a családfenntartó szerepét - ezzel együtt az apaság kérdése is a háttérbe szorulhat. Beszéljünk hát egy kicsit szakmailag róluk, az Apákról.

Amit bárki alapból rávág, aki látott már horoszkópot, hogy egy képletben az Apát jelöli a Napunk. Ha csak ezt néznénk, máris kategorizálhatnánk (hétmilliárdot 12 felé, oszt jóvanazúgy...), és el is tévednénk, mint Mekk mester a pályaválasztási tanácsadáson... hiszen ilyen tekintetben kizárólag a saját tudatos viselkedésformánk határozná meg a fatert, ami tök jó lenne - kár, hogy nem megvalósítható :)
A helyzet ennél kissé bonyolultabb.

A hagyományos asztrológiában a IV-es házban vannak a szüleink, a gyermekkori családunk... és ennek értelmében itt kap helyet az APA - mint az ezeket nagyban meghatározó fő tényező.


A területet uraló bolygó (annak a jegynek az ura, amelyben a IV-es házad kezdődik), és a IV-es házban tartózkodó összes egyéb objektum függvénye, hogy hogyan élted meg a gyermekkorodat, milyen a viszonyod a szüleiddel, milyen mintát kaptál - majd a saját személyiséged (aszcendensed) szerint ezt a mintát hogyan viszed tovább.






Ha nő vagy, nem csak a Napodat (mint az apa és a férj képviselőjét) és nem csak a Marsodat (mint "zsáner") kell figyelni egy horoszkópban, hanem ezt a területet is, hiszen az itt megjelenő bolygók tulajdonságai - azaz a BENNED ÉLŐ APAKÉP - befolyásoló hatással bír arra, hogy milyen férfit keresel társadul.
A kisfiúknak pedig egy iszonyatosan erős példa lesz az egész IV-es ház, ami alapján kiderülhet, hogy ő miként fog funkcionálni apaként, amikor eljön az ideje.

Figyelem! Nagyon sokan csak az adott bolygó(k) tulajdonságait, generál jelentését veszik figyelembe (néhányan esetleg odafigyelnek a jótékony/kártékony voltára is...) de ez korántsem elég, és igencsak hamis képet ad. 

Folyton elmondom, de nem elégszer: az asztrológiában semmi nem olvasható le "első ránézésre". 

 

Rossz példával annak ártasz, akit a legjobban kéne szeretned


"Hopp, egy Szaturnusz - sarkos, drákói szigorú apa
Nini, egy Mars - téged biztos ütöttek, vertek gyermekkorodban
Maradj már, egy Vénusz - a te apád egy döntésképtelen, határozatlan pöcs, de legalább szép embör..."

Hát nagyon nem így van!! (bár - teszem hozzá - sajnos rengeteg asztrológiai oldalon olvashatod így)

Ha nem ismered a méltósági helyzeteket (a kozmikusat és a lokálisat is!!!), akkor nem is tudod jól eldönteni, hogy milyen lehetőségből mennyi megvalósulást lehet kovácsolni, - gőzöd sincs, hogy milyen adottságokat és hogyan lehet kifelé tálalni, - valamint az előtted lévő képlet tulajdonosa a megjelenő körülményekből mekkora eredménnyel képes gazdálkodni. 

Ha nem ismered a fényszögek pontos jelentését, nem is tudod megvizsgálni a segítő vagy akadályozó tényezők létrejönnek-e, vagy csak ijesztgetnek... Ezek annyira fontos dolgok, amik felett soha nem szabad elsiklani. 





Az alapos és hiteles vizsgálódás módszerét megtanulhatod nálunk, a novemberben induló két éves kurzuson. A csoportok kis létszámúak, és általában túljelentkezés van, ezért érdemes már most érdeklődni, előregisztrálni. 
IDE KATTINTVA megteheted.

De térjünk vissza az Édesapákra. Miközben ez az írás készült, (és tudjuk, hogy nincsenek véletlenek) találtam egy verset - és mivel a sajátomat már sajnos nem köszönthetem, ezúton ünnepelném az összes arra érdemes Apukát,- kérlek adjátok át Nekik kortárs költőnk szavait:

Aranyosi Ervin: Apának lenni


Hogyan is kellene apának lenni,
néhány kis “porontyot” felnevelni?
Megtanítani szépre és jóra,
becsületre és szép, igaz szóra.
Fiúnak mutatni a példaképet,
és erőt adni, mit elvár az élet.

S a lánynak apát, hogy Őbenne lássa,
milyen legyen majd az Ő választása,
hogy később, a méltó párjára leljen,
s benne milyen értékekre figyeljen.

Hogyan is kellene apának lenni?
Anyát szépen és hűen szeretni.
Tenyéren hordani a kis családot,
megadva nekik az egész világot.
Biztatni azt, aki már belefáradt,
– együtt építeni a homokvárat.

Szépséges terveket, álmokat szőni,
s látni a gyermeket lassan felnőni.
S bármi is történik mellette állni,
s ha eljön a napja nagypapává válni.

Hogyan is kellene apának lenni?
Igazi receptet még nem írt senki.
Egyetlen módon igazol az élet:
az kiknek apja vagy mind szeret téged.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése